Ga verder naar de inhoud

Project

De Nieuwe Rand is een project dat onderzoekt hoe de mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de oostrand van Antwerpen kan verbeteren.

Oorsprong

Het project De Nieuwe Rand maakt samen met de Oosterweelverbinding, de overkapping van de ring en investeringen in duurzaam vervoer deel uit van het Toekomstverbond uit 2017.

Leefkwaliteit

De Nieuwe Rand maakt plannen rond een gezondere omgeving met minder luchtvervuiling en geluidsoverlast, een verkeersluwe publieke ruimte en vlot bereikbare natuur en recreatie.

Mobiliteit

Op naar veiliger, duurzamer en vlotter verkeer in de regio en minder hinder in onze woonwijken.

Klimaat

Toewerken naar een meer klimaatvriendelijke omgeving die beter bestand is tegen de klimaatverandering.

De Nieuwe Rand op de kaart

De Nieuwe Rand moet het oostelijk deel van het Antwerpse Haventrac├ę realiseren en daardoor bijdragen aan een betere mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatbestendigheid in de gemeenten Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Ranst, Wommelgem, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, de stad Antwerpen en de districten Ekeren, Deurne, Borgerhout, Merksem en Berendrecht-Zandvliet-Lillo.

De Nieuwe Rand op de tijdlijn

Het onderzoek rond De Nieuwe Rand verloopt via een speciale procedure voor complexe projecten en bestaat uit vier fases: een verkenningsfase, een onderzoeksfase, een uitwerkingsfase en een uitvoeringsfase. Vandaag zitten we in de onderzoeksfase en ligt een tussennota op tafel. Deze vormt een tussenstap in het geïntegreerd onderzoek. Dat zal resulteren in een ontwerp voorkeursbesluit.

Mede mogelijk gemaakt door