Veelgestelde vragen
Hieronder vind je een aantal vragen en antwoorden terug. Contacteer ons als je andere vragen hebt.
1. Wat is het Toekomstverbond?
Uitklappen
Het Toekomstverbond (2017) is een historisch akkoord tussen de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen en de burgerbewegingen stRaten-generaal, Ademloos en Ringland. Het betekende de start van een nieuw samenwerkingsmodel dat van Antwerpen een leefbare en vlot bereikbare regio moet maken. Het Toekomstverbond brengt vijf engagementen samen:
- Een ring voor de stad
De Antwerpse Ring wordt rond gemaakt door de aanleg van de Oosterweelverbinding en wordt gebruikt voor verkeer binnen de stadsregio en voor verkeer dat in de stad moet zijn. - Een overkapping
Er komt een volledige overkapping van de Antwerpse Ring. - De modal shift
Tegen 2030 moet 50 procent van alle verplaatsingen met de fiets, trein, tram, bus, taxi, waterbus, deelsystemen, … gebeuren. En nog maar 50 procent met de wagen. Hoe die modal split 50/50 doelstelling gerealiseerd moet worden, wordt bepaald in het ‘Routeplan 2030’, het regionaal mobiliteitsplan voor de Vervoerregio Antwerpen. - Een noordelijk alternatief rond de stad: Het Haventracé
Verkeer dat enkel rond de stad moet en havenverkeer wordt zoveel mogelijk rond de stad geleid. Daarvoor wordt geïnvesteerd in een Haventracé. Hiervoor zal een systeem van verkeerssturing komen. - Verder samenwerken
Het Toekomstverbond is ambitieus. Niemand kan dit op zijn eentje realiseren. De samenwerking tussen burgerbewegingen, overheden, experten en andere actoren zal dan ook verdergezet worden.
2. Wat is het Haventracé?
Uitklappen
Het Haventracé creëert een ring rond de stad en draagt zo bij aan een dubbele ringstructuur voor het hoofdwegennetwerk in de Antwerpse regio. Het maakt deel uit van het Antwerpse Toekomstverbond.
Via het Haventracé wil men het verkeer dat de stad alleen maar moet passeren of de haven wil bereiken zoveel mogelijk rondom de stad leiden. Het moet zo bijdragen aan een meer bereikbare en leefbare Antwerpse regio.
Het Haventracé bestaat uit verschillende onderdelen die samen een noordelijk alternatief rond de stad vormen:
- De E34 wordt verbeterd op vlak van verkeersveiligheid en capaciteit en bestaande knelpunten worden weggewerkt;
- De R2 wordt verbeterd op vlak van verkeersveiligheid en capaciteit en bestaande knelpunten worden weggewerkt;
- Tijsmanstunnel: de bouw van een nieuwe tunnel voor de R2 onder het kanaaldok;
- De capaciteit en verkeersveiligheid van de A12 worden verbeterd en bestaande knelpunten worden weggewerkt;
- A102: een zoektocht naar een nieuw aan te leggen ondergondse snelweg;
- Een goed werkend systeem van verkeerssturing (bv. tolheffing). Gelijktijdig wordt aan een betere omgevingskwaliteit gewerkt.
3. Wat is de link met het Oosterweel-project?
Uitklappen
De Oosterweelverbinding en het Haventracé vormen een dubbele ringstructuur op snelwegniveau. Beide behoren ze tot de engagementen van het Toekomstverbond.
4. Wat houdt het project De Nieuwe Rand in?
Uitklappen
De Nieuwe Rand is het Complex Project dat de realisatie van het oostelijk deel van het Haventracé onderzoekt en de ambities die hiervoor geformuleerd zijn. Het Haventracé maakt samen met de Oosterweelverbinding, de overkapping van de ring en investeringen in duurzaam vervoer deel uit van het Antwerpse Toekomstverbond.
Doel van De Nieuwe Rand is de bereikbaarheid van de haven verbeteren en het verkeer dat niet in het centrum van Antwerpen moet zijn om de stad leiden. Het project wil niet alleen het auto- en vrachtverkeer in de regio vlotter en veiliger maken, maar moet ook de duurzame mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatvriendelijkheid in de oostrand van Antwerpen verbeteren.
Bij de afweging van mogelijke nieuwe wegen en aanpassingen aan bestaande wegen, zal steeds gekeken worden in welke mate die bijdragen aan alle ambities. Ook als we geen nieuwe wegen aanleggen, onderzoeken we wat er moet gebeuren om op en rond het oostelijk tracé deze ambities mee te kunnen verwezenlijken.
Het oostelijk traject van het Haventracé bestaat uit drie delen:
- De A12-Noord en een mogelijke nieuwe weg (Nx),
- Een nieuwe ondergrondse verbindingsweg (A102) tussen de E313 en de knoop A12/E19,
- De E313 tussen Ranst en Antwerpen-Oost (R1).
In totaal behoren 18 gemeenten/districten van de stad Antwerpen tot het studiegebied van De Nieuwe Rand.
5. Wat is het complex project Oostelijke Verbinding?
Uitklappen
6. Wat is een Complex Project?
Uitklappen
De Vlaamse overheid definieert een Complex Project als een project van groot maatschappelijk en ruimtelijk belang waar een specifieke aanpak voor nodig is.
7. Hoe verloopt een Complex Project?
Uitklappen
De Vlaamse overheid legt een specifieke procesaanpak op voor Complexe Projecten. Het wil daarmee de projecten met een zo groot mogelijk draagvlak en binnen een aanvaardbare termijn realiseren.
Een Complex Project verloopt in vier fasen: een verkenningsfase, een onderzoeksfase, een uitwerkingsfase en een uitvoeringsfase. Er zijn drie vaste beslissingsmomenten: de startbeslissing, het voorkeursbesluit en projectbesluit en twee openbare onderzoeken: ter voorbereiding van het voorkeurs- en projectbesluit.
Het proces is uitgetekend in de ‘routeplanner’, een handleiding die beschikbaar is op de website www.omgeving.vlaanderen.be/routeplanner.
Deze principes staan centraal in een Complex Project en dus ook in De Nieuwe Rand:
- Open communicatie en transparantie;
- Participatie;
- Maatwerk;
- Oplossingsgericht samenwerken;
- Geïntegreerde aanpak (gelijktijdig en op elkaar afgestemd onderzoek van alle mogelijke oplossingen);
- Regie in handen van de betrokkenen.
8. Wat is een verkenningsfase?
Uitklappen
Een Complex Project vertrekt vanuit een bestaand probleem of een kans op verbetering. Het doel van de verkenningsfase is tweeledig. Enerzijds moet het een heldere definitie voortbrengen van het probleem en van de doelen van het Complex Project. Informeel overleg met alle betrokkenen helpt om deze zaken voldoende scherp te krijgen.
De doelstellingen worden daarna opgenomen in de startbeslissing. Die houdt het engagement in van één van de bevoegde overheden om een proces op te starten. Omdat de verkenningsfase enkel leidt tot het effectief opstarten van een proces wordt aan deze fase geen openbaar onderzoek gekoppeld.
9. Wat is een onderzoeksfase?
Uitklappen
De onderzoeksfase van een Complex Project gaat van start wanneer de startbeslissing genomen is. Het doel van de onderzoeksfase is om de beste oplossing te filteren uit een brede waaier aan mogelijkheden. Daarvoor moeten de verschillende oplossingen grondig onderzocht en afgewogen worden. De beste oplossing wordt daarna geformuleerd in het voorkeursbesluit. Dit besluit leidt tot de uitwerkingsfase.
De start van de onderzoeksfase gaat ook gepaard met een ambitiefase. Daarin worden de ambities van de stakeholders of partners verder onderzocht. Die vormen een leidraad voor de scope van de alternatievenonderzoeksnota. Een stevig fundament voor het verdere proces wordt zo gelegd.
10. Wat is een AON / alternatievenonderzoeksnota?
Uitklappen
AON is de afkorting voor alternatievenonderzoeksnota. Zo’n nota moet worden opgemaakt bij de start van de onderzoeksfase van een Complex Project.
Een alternatievenonderzoeksnota beschrijft de doelen en het projectgebied. Het bepaalt ook de reikwijdte van het geïntegreerd onderzoek. De nota beschrijft bovendien welke alternatieven er onderzocht moeten worden en hoe de effecten van die alternatieven zullen worden onderzocht.
De bedoeling is tweeledig: enerzijds brengt de nota alle betrokken partijen en het brede publiek op de hoogte van het project, de doelstellingen en de mogelijke alternatieve oplossingen. Anderzijds zorgt de nota ervoor dat iedereen een stem krijgt in het debat.
11. Wat is het geïntegreerd onderzoek?
Uitklappen
Op basis van de alternatievenonderzoeksnota kunnen de effecten van de alternatieven geïntegreerd onderzocht worden. Dit betekent dat de verschillende onderzoeken zoveel mogelijk op elkaar afgestemd zijn en gelijktijdig uitgevoerd worden.
12. Wat is een tussennota?
Uitklappen
De tussennota vormt een procedurele tussenstap tussen de geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota en het ontwerp voorkeursbesluit. Op basis van de input die we kregen tijdens de publieke raadpleging met betrekking tot een mogelijke Nx en van de tussentijdse inzichten uit het geïntegreerd onderzoek stellen we een aangepaste aanpak voor het geïntegreerde onderzoek voor. Deze wordt beschreven in de ‘tussennota’. Ze omschrijft de nieuwe aanpak voor het onderzoek naar een mogelijke Nx en geeft aan hoe we het geïntegreerde onderzoek vereenvoudigen.
13. Wanneer krijg ik de kans om mijn feedback te geven?
Uitklappen
In oktober, november en december 2022 en januari, februari en maart 2023 namen 346 mensen deel aan zeven werkateliers verspreid over het projectgebied. Momenteel gaat het studiebureau aan de slag met de input uit de voorbije werkateliers en werken ze verder aan het geïntegreerd onderzoek. Op korte termijn staan er geen infomarkten, werkateliers of ander brede publieksmomenten op de planning.
Op basis van de input die we kregen tijdens de publieke raadpleging en van de tussentijdse inzichten uit het geïntegreerd onderzoek stellen we een aangepaste aanpak voor. Deze wordt beschreven in een ‘tussennota’. Begin 2024 voorzien we hierover een publieke raadpleging. In het kader hiervan organiseren we ook een infomarkt.
Ten slotte wordt gedurende 60 dagen een openbaar onderzoek georganiseerd als het ontwerp van het voorkeursbesluit klaar is. Tijdens deze periode worden opnieuw brede publieksmomenten georganiseerd en kan iedereen reageren op het voorgestelde voorkeursbesluit.
14. Hoe kan ik mee nadenken over De Nieuwe Rand?
Uitklappen
Als je actief wil participeren, kan dat in het voorjaar van 2024 op de infomarkt tijdens de publieke raadpleging over de tussennota. Na de publieke raadpleging voorzien we eveneens een werkatelier rond de Nx. Tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp voorkeursbesluit worden nog brede publieksmomenten georganiseerd. Wil je over de participatiemomenten op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in.
15. Wanneer zal er een voorkeursbesluit zijn?
Uitklappen
Pas na de onderzoeksfase zal de beste oplossing geformuleerd worden in het voorkeursbesluit. Deze beslissing wordt voorbereid in drie stappen.
- Stap 1: Opmaken voorontwerp voorkeursbesluit en adviesvraag
Op basis van de onderzoeksresultaten en uitgebreid overleg werkt het onderzoeksteam een voorstel uit voor de voorkeursoplossing. Het gaat om een voorstel, de Vlaamse Regering neemt dus nog geen beslissing.
Dit voorstel wordt voorgelegd voor advies aan alle adviserende instanties op Vlaams, provinciaal en gemeentelijk niveau. Zij kunnen een advies geven over het gevoerde onderzoek én over het voorstel van voorkeursoplossing.
- Stap 2: Opmaken ontwerp voorkeursbesluit en openbaar onderzoek
In de tweede stap wordt een ontwerp van beslissing, een ontwerp van voorkeursbesluit, genomen door de Vlaamse regering. Op basis van dit ontwerp maakt de Vlaamse Regering duidelijk welke oplossing de voorkeur geniet. Dit ontwerp wordt aan iedereen voorgelegd tijdens een openbaar onderzoek. Omdat iedereen de kans heeft om te reageren, wordt het openbaar onderzoek ruim op voorhand bekendgemaakt.
- Stap 3: Opmaken definitief voorkeursbesluit en vaststelling door de Vlaamse Regering
In de derde en laatste stap wordt de feedback van het openbaar onderzoek verwerkt in het definitief voorkeursbesluit. Dit definitieve voorkeursbesluit wordt goedgekeurd door de Vlaamse Regering.
Het onderzoeksteam plant in het voorjaar van 2025 het geïntegreerd onderzoek af te ronden en een voorstel van het voorkeursbesluit te formuleren. Na de organisatie van een adviesronde en een openbaar onderzoek kan de Vlaamse regering dan het definitief voorkeursbesluit vaststellen.
16. Wat is een voorkeursalternatief?
Uitklappen
Het voorkeursbesluit wordt voorbereid tijdens de onderzoeksfase. Het omvat de definitieve keuze voor één alternatief, het voorkeursalternatief, voor het Complexe Project. Wanneer de bevoegde overheid dit besluit goedkeurt, dan is dit alternatief definitief. Dit alternatief zal in de uitwerkingsfase verder uitgewerkt worden tot een projectbesluit.
17. Wat is er al beslist?
Uitklappen
De formele beslissing die in dit project reeds werd genomen is de startbeslissing. Deze beslissing werd door de Vlaamse Regering genomen op vrijdag 11 december 2020 en drukte het engagement uit om het proces op te starten.
Sindsdien loopt de onderzoeksfase. In deze fase worden de mogelijke oplossingen voor De Nieuwe Rand onderzocht. Deze onderzoeksfase zal afgerond worden met een nieuw beslismoment: het voorkeursbesluit. Daarin wordt de voorkeursoplossing vastgelegd.
18. Zal er in ieder geval een A102/Nx worden aangelegd?
Uitklappen
Neen. In de alternatievenonderzoeksnota worden verschillende oplossingen voor De Nieuwe Rand beschreven. Er zijn alternatieven die effectief de aanleg van de A102 en de mogelijke aanleg van de Nx voorzien (met of zonder op- en afrittencomplex op de A102, realisatie door boren of graven, verschillende tracés voor Nx). Een ander alternatief gaat uit van een aantal verbeteringen aan de infrastructuur van de A12 en de E313, maar voorziet niet in de aanleg van een A102 en een Nx. Al deze oplossingen worden evenwaardig onderzocht en kunnen leiden tot een voorkeursalternatief. Er zal dus niet in ieder geval een A102 of Nx worden aangelegd.
19. Wanneer wordt duidelijk wat de exacte impact van het project is op straatniveau?
Uitklappen
In de huidige fase van het onderzoek worden verschillende alternatieven voor De Nieuwe Rand onderzocht. Aan het einde van deze fase wordt één voorkeursscenario naar voren geschoven in een voorkeursbesluit. Dit voorkeursbesluit wordt genomen door de Vlaamse Regering. Na deze onderzoeksfase volgt een uitwerkingsfase, waarin het voorkeursscenario wordt uitgewerkt tot een concreet, uitvoeringsklaar project. Het is pas na deze fase dat een gedetailleerd plan op perceelsniveau beschikbaar is. Deze fase neemt ook een zekere tijd in beslag, waardoor de werken ten vroegste eind 2028 kunnen starten. Omdat we een procedure volgen waarin een aantal beslispunten zitten die we niet zelf in de hand hebben, is het moeilijk om een exacte timing mee te geven.
20. Welke aanpassingen zijn er in de alternatievenonderzoeksnota gemaakt op basis van de publieke raadpleging van 12 september tot en met 11 oktober 2022?
Uitklappen
De twee hoofdalternatieven (Haventracé en Haventracé light) met al hun varianten worden voor het onderzoek vertaald in 6 mogelijke combinaties van nieuwe wegen, aantal rijstroken, op- en afritten en manieren om de tunnels te realiseren. Hierbij worden de verschillende onderdelen van een tracé zo gecombineerd dat elk onderdeel ergens wordt onderzocht. Pas helemaal op het einde van het onderzoek wordt dan een definitieve combinatie van nieuwe wegen, aanpassingen aan wegen, en manieren van uitvoeren gemaakt.
Mbt de mogelijke nieuwe weg in Stabroek, de Nx, is beslist om te werken in twee stappen. Eerst wordt voornamelijk onderzocht wat de invloed is van alle voorgestelde tracés inclusief geen Nx op vlak van mobiliteit. Op basis daarvan vallen reeds een aantal mogelijkheden weg. Enkel de mogelijkheden die overblijven worden onderzocht op vlak van alle thema’s (leefkwaliteit, klimaatvriendelijkheid en duurzame mobiliteit). Hiervoor wordt een apart onderzoekstraject opgestart.
Ten slotte wordt de onderzoeksmethodiek voor de thema’s lucht, geluid, mobiliteit en landbouw verder verfijnd op basis van de input van de adviezen en inspraak.
De aangepaste alternatievenonderzoeksnota en een antwoord op alle reacties vind je hier.
21. Kunnen we als burger mee stemmen op de voorkeursvariant?
Uitklappen
Burgers kunnen niet mee stemmen op een voorkeursvariant. De keuze voor een voorkeursvariant gebeurt door de Vlaamse overheid op basis van een diepgaande en grondige afweging van alle onderzoeksaspecten door het studiebureau. Er zijn wel momenten waarop burgers hun ideeën en bedenkingen kunnen meegeven. In de onderzoeksfase kan dit formeel in de periode van de publieke raadpleging (12 september tot en met 11 oktober 2022) en later tijdens het openbaar onderzoek over het ontwerp voorkeursbesluit (waar dat voorkeursalternatief deel van uitmaakt). Informeel kan dit tijdens de infomarkten en de werkateliers.
22. Met wie kan ik contact opnemen als ik een vraag heb?
Uitklappen
Je kan een vraag stellen of een opmerking geven via de button onderaan de webpagina.
Mede mogelijk gemaakt door
